• Juwelier in Haren (Groningen)
  • Gratis verzending
  • Aankoopbegeleiding
  • Bel ons 050 5344954

nieuws uit onze winkel

Weetjes over… Roosgeslepen diamant

24 januari 2023

Roosgeslepen diamanten worden geslepen volgens één van de oudste slijpvormen voor diamanten ter wereld. Het resultaat van deze slijptechniek is een diamant met een platte achterzijde. Dit in tegenstelling tot briljant geslepen diamanten, die een puntige onderkant hebben. Roosgeslepen diamanten worden vaak omschreven als ‘diamanten met een vintage uitstraling’. Dit is logisch te verklaren. Deze slijptechniek stamt uit eind 14e eeuw en was zeer geliefd in het Georgische en Victoriaanse tijdperk. Ook vandaag de dag zijn roosgeslepen diamanten weer populair.

Een roosgeslepen diamant heeft een platte basis en een veelhoekige top. De facetgeslepen toppen hebben meestal de vorm van een ruit of een driehoek. Op het eerste gezicht lijken roosgeslepen diamanten weinig schittering te hebben omdat ze zonder ‘punt’ het licht minder reflecteren. Een ander kenmerk is dat dankzij de platte onderkant het totale karaatgewicht zich in de kroon van de diamant bevindt. Hierdoor zien roosgeslepen diamanten er van bovenaf groter uit dan briljant geslepen diamanten met een gelijk aantal caraat.

Er is een leuk historisch feitje over roosgeslepen diamanten dat aangeeft dat het om een oude slijptechniek gaat. Diamanten werden vroeger geslepen bij kaarslicht. Er wordt nog altijd gezegd dat roosgeslepen diamanten prachtig oplichten wanneer ze gedragen worden in een omgeving met kaarslicht.

 


 

Roos1835 The Eve collier

In de sieradencollecties van Roos1835 worden voornamelijk roosgeslepen diamanten verwerkt. Elke diamant heeft een eigen vorm. Meerdere diamanten samen bepalen als een schitterend mozaïek, het design van het sieraad. Zoals goed te zien is in dit 18 karaat roségouden collier met hanger, waarin roosgeslepen diamanten met een totaalgewicht van 1.35 caraat, zijn gezet in roségouden zetpootjes.

 


 

Roos1835 witgouden oorhangers

‘Wit op wit’ zijn deze witgouden oorhangers met witte roosgeslepen diamanten een lust voor het oog. Tussen de roosgeslepen diamanten zijn briljanten verwerkt voor nog meer schittering. De diamanten in de oorhangers hebben samen een totaalgewicht van 1.20 caraat.

 


 

Roos1835 roségouden oorknoppen

Deze charmante oorknoppen van Roos1835 bestaan uit briljanten en roosgeslepen diamanten op een roségouden ondergrond. De roségouden zetpootjes zijn zo geplaatst dat, samen met de briljanten, het effect van fijne bloemknopjes ontstaat. De roos- en briljant geslepen diamanten hebben samen een totaalgewicht van 0.80 caraat.

 


 

Modern roségouden Roos1835 collier

Niets uit dit 18 karaat roségouden Roos1835 collier met hanger verraad dat de roos slijptechniek al honderden jaren oud is. De hanger, te dragen als een ‘circle of love’, heeft een modern design en wordt gedragen aan een roségouden schakelketting. De roosgeslepen diamant en briljanten hebben samen een totaalgewicht van 1.50ct.

 

Bekijk Roos1835 collectie

Meer nieuws

Volg ons op instagram