• Juwelier in Haren (Groningen)
  • Gratis verzending
  • Aankoopbegeleiding
  • Bel ons 050 5344954

nieuws uit onze winkel

Techniek: Astronomische horloges

22 april 2022

Astronomische klokken, horloges en uurwerken zijn ware meesterwerken. Astronomische klokken en uurwerken worden beschouwd als de meest geavanceerde vorm van tijdwaarneming. De zon, de maan en de sterren, en hoe hemellichamen zich ten opzichte van elkaar bewegen, heeft de mens altijd geïntrigeerd. Eerst als onverklaarbaar fenomeen, veel later ook als bronnen voor tijdwaarneming.

Astronomische uurwerken zijn mechanische uurwerken. De complexiteit van het uurwerkmechaniek en de tandraderen worden zo ontworpen en op elkaar afgesteld dat het uurwerk informatie kan weergeven over: de lokale tijd, de datum, de positie van de zon, de maanfase, de opkomst en ondergang van de zon en maan en de positie van de zon in de dierenriemen.

Naast een hoge moeilijkheidsgraad op technische uitvoerbaarheid, hebben astronomische horloges ook een filosofisch component. Want wie heeft zichzelf nog nooit afgevraagd, kijkend naar een sterrenhemel, wat er is en hoe het allemaal mogelijk is? Dezelfde verwondering en vraagstelling ligt ook verscholen in astronomische horloges.

De hoogste vorm van horlogekunst

De baan die de aarde en planeten draaien, is nooit helemaal cirkelvormig. De aarde doet er met 365 1/4 dagen net iets meer dan een jaar over om volledig rond de zon te draaien. Dit zorgt op het gebied van tijdwaarneming steeds voor kleine verschillen. Het maken van horloges met astronomische complicaties is dan ook niet eenvoudig. Astronomische horloges bewijzen dat de horlogemaker het vak volledig in de vingers heeft. Zeker wanneer het ontwerp niet alleen uitblinkt door ingewikkeld te maken technische complicaties, maar ook door fijne designkenmerken als een naar waarheid vormgegeven, handgemaakte miniatuur maan of een mechanisch Planetarium op de wijzerplaat.

Christiaan van der Klaauw astronomische horloges

Het Nederlandse horlogemerk Christian van der Klaauw, is het enige horlogemerk wereldwijd, dat zich volledig heeft toegelegd op het ontwikkelen en handmatig maken van astronomische horloges. Daarnaast is CvdK de enige Nederlandse horlogemaker die lid is van de AHCI, de Académie Horlogère des Créateurs Indépendants. We zijn er trots op dit mooie merk bij HA Juweliers te mogen vertegenwoordigen.

 

Bekijk Collectie

Meer nieuws

Volg ons op instagram