• Juwelier in Haren (Groningen)
  • Gratis verzending
  • Aankoopbegeleiding
  • Bel ons 050 5344954

nieuws uit onze winkel

Horlogetechniek: waterdichtheid tegen het licht gehouden

03 juni 2022

De waterdichtheid is een kwalificatie voor zowel dames- als herenhorloges die iets zegt over de waterbestendigheid. Om de waterbestendigheid weer te geven zijn normen opgesteld. Tijdens de ontwikkelingsfase van een nieuw horlogemodel wordt aan de hand van een laboratoriumtest de waterdichtheid gekeurd en vastgesteld.

De waterdichtheid wordt uitgedrukt in bar. Maar wat zegt dit? Eén bar staat voor 10 meter waterdruk. Bij een waterdichtheid tot 3 bar is het horloge geschikt tot een belasting van 30 meter waterdruk. De aanduiding ‘tot 30 meter waterdicht’ wil niet zeggen dat u met het horloge 30 meter diep onder water kunt duiken. In tegendeel, bij een waterbestendigheid tot 3 bar, moet contact met water het liefst worden vermeden.

  • Waterbestendig tot 3 bar /30 meter; Het horloge is bestand tegen geringe aanraking met spatwater, maar het is beter om het horloge voor het handen wassen af te doen. U kunt met dit horloge niet zwemmen, baden of douchen.
  • Waterbestendig tot 5 bar/50 meter; Het horloge is bestand tegen spatwater. U kunt met dit horloge baden of douchen, maar niet zwemmen.
  • Waterbestendig tot 10 bar/100 meter; Het horloge is bestand tegen rustig zwemmen of snorkelen. Bij een duik of veel beweging in het water kan de druk per cm2 hoger zijn, waardoor de waterbestendigheid wordt aangetast.
  • Waterbestendig tot 20 bar/200 meter; Horloges met deze waterbestendigheid zijn geschikt als duikhorloge.

Laat de waterdichtheid regelmatig controleren

Door het horloge te dragen kan de waterbestendigheid wijzigen. Dit komt omdat de afdichtingen die het horloge een bepaalde mate van waterbestendigheid geeft, door het horloge te dragen te maken krijgt met slijtage en veroudering. Veel blootstelling aan temperatuurschommelingen en bepaalde producten waaronder cosmetica versnellen dit proces. Maar ook zweet maakt de afdichtingen broos en poreus. Verminderde waterbestendigheid kan herstelt worden door uw horloge ter reparatie aan te bieden.

 


 

Oris Aquis Depth Gauge

De Oris Aquis Depth Gauge is een duikhorloge met een unieke techniek. Het is het eerste horloge ter wereld met een hoge waterdichtheid, maar dat gelijktijdig juist water toelaat voor het meten van de duikdiepte. De gepatenteerde techniek berust op de Wet boyle-Mariotte. Tijdens een duik laat het horloge via een kleine, met lucht gevulde buis water toe. Via het principe van drukmeting is, omgerekend op een schaal, op 12 uur de duikdiepte af te lezen.

 

Bekijk Oris Collectie

 


 

Tissot Seastar 1000 Powermatic

De Tissot Seastar 1000 Powermatic voldoet aan alle essentiële criteria die u van een hoogwaardig duikhorloge mag verwachten. Evengoed is het met zijn edelstalen kast en band en elegante, antracietkleurige wijzerplaat een sportief horloge voor aan land. Een hoge waterbestendigheid (30 bar), draagcomfort, duikveiligheid dankzij een draaibare lunette, een goede afleesbaarheid en stijlvolle looks worden in dit horloge perfect gecombineerd.

 

Bekijk Tissot Collectie

 


 

Seiko Prospex Special Edition

Alleen al het uiterlijk van de wijzerplaat, dat doet denken aan een oceaan vol golven, maakt het duidelijk dat het hier gaat om een bijzonder duikhorloge. Met deze special edition van Seiko wordt dan ook een speciaal project ter ondersteuning van de witte haai ondersteund. De prachtige oceaanblauwe wijzerplaat van het duikhorloge is een verwijzing naar het belang van gezonde oceanen en alle dieren die daarin leven. Het duikhorloge met een waterbestendigheid tot 20 bar heeft een automatisch uurwerk, maar handopwinding is ook mogelijk.

 

Bekijk Seiko collectie

Meer nieuws

Volg ons op instagram