• Juwelier in Haren (Groningen)
  • Gratis verzending
  • Aankoopbegeleiding
  • Bel ons 050 5344954

nieuws uit onze winkel

Techniek: het quartz uurwerk

07 maart 2022

Er zijn veel verschillende manieren om horloges van energie te voorzien. Waar automatische horloges worden aangedreven door een mechanisme aan veren en tandwielen, die in beweging blijven door het horloge te dragen of de beweging na te bootsen in een watchwinder, wordt de aandrijving bij een quartz horloge overgenomen door een batterij. De energie die de batterij levert, zet het uurwerk in beweging. Het grote voordeel van quartz is de nauwkeurigheid in tijdsaanduiding.

De batterij in quartz horloges stuurt elektronische impulsen door een (synthetisch) kristal. Het kristal geeft hierdoor trillingen af. Voor horloges is een standaardgetal van 32.768 trillingen per seconde afgesproken. Dit aantal oscillaties zorgt heel precies voor één impuls per seconde. Dit impuls zet via een mechanisme de wijzers in beweging. Omdat dit zo precies gaat, geven quartz horloges ook heel precies de tijd weer. Een batterij gaat, afhankelijk van het soort horloge, één tot vijf jaar mee.

Dat kristal impulsen kan uitzenden is gebaseerd op een natuurkundige ontdekking uit 1880. De natuurkundigen en broers Pierre en Jacques Curie ontdekten dat bepaalde kristallen van vorm veranderen (oscillatie of trilling) wanneer elektrische spanning op hun oppervlak wordt toegepast. Dit effect werkt zo nauwkeurig dat je er letterlijk de klok op gelijk kunt zetten.

In 1969 bracht Seiko als eerste een quartz uurwerk op de markt. Uurwerken die niet meer ‘op een veer liepen’, zoals bij de mechanische horloges tot dan toe, maar op elektriciteit, brachten in de jaren 70 een revolutie te weeg in de geschiedenis van het horloge.

 


 

Tissot PRX quartz horloge

In 1978 creëerde Tissot een quartz horloge met als uiterlijke kenmerken een platte, tonneau-vormige kast, smalle indexen en een stalen armband. Een paar jaar later registreerde Tissot de naam PRX. Waarbij PR staat voor ‘precies’ en ‘robuust’ en de X, als Romeins cijfer 10, voor de druk van 10 bar voor de waterdichtheid van het horloge. De huidige PRX 40 205 met blauwe wijzerplaat is gebaseerd op het iconische jaren zeventig ontwerp.

> Bekijk horloge

 


 

Tissot Sport Chic

De Sport Chic lijn van Tissot is ontworpen voor mensen die een sportieve levensstijl willen combineren met elegante looks. Dit bicolor quartz horloge voor dames heeft een witte parelmoeren wijzerplaat.

> Bekijk horloge

 


 

La Grande Classique de Longines

Twaalf diamanten op een parelmoer wijzerplaat en een zwarte armband maken deze 33 millimeter brede La Grand Classique de Longines tot een elegant dameshorloge. Het horloge met klassiek ronde kast is gemaakt uit edelstaal en heeft een PVD coating.

> Bekijk horloge

 


 

Junghans Form

Junghans ontwierp met de Form een slanke, elegante chronograaf met zowel sportieve als klassieke kenmerken. De subdials voor de 30-minuten en 12-uursteller en de kleine seconde liggen verdiept in de wijzerplaat, wat zorgt voor een 3D-effect. Het horloge heeft een quartz uurwerk en is waterdicht tot 5 bar.

> Bekijk horloge

 

Bekijk Quartz Collectie

Meer nieuws

Volg ons op instagram