• Juwelier in Haren (Groningen)
  • Gratis verzending
  • Aankoopbegeleiding
  • Bel ons 050 5344954

nieuws uit onze winkel

Techniek: wat is een chronograaf?

09 februari 2022

Mechanische horloges kunnen zijn uitgevoerd met indrukwekkende complicaties. Een van de meest bekende complicaties – een extra functie náást het weergeven van tijd – is de chronograaf-functie. Een chronograaf-functie komt vaak voor, maar het is gelijktijdig een van de meest gecompliceerde functies die een mechanisch uurwerk kan hebben.
 

De functie maakt het mogelijk om korte tijdsintervallen te meten. Dit kan omdat een chronograaf twee systemen heeft. Het ene geeft de tijd weer, het andere kan met bediening via een pusher, vanaf een bepaald moment de tijd meten in seconden, minuten of uren. Zo kan nauwkeurig gemeten worden hoeveel tijd er verstrijkt tussen een start- en eindpunt, zonder dat dit van invloed is op de normale tijdweergave. Na de meting kan via een nieuwe druk op de pusher de tijd weer terugspringen naar nul. De metingen zijn af te lezen via subdials: kleine extra wijzerplaten op de wijzerplaat.

 


 

Staudt Praeludium Chronograph

Staudt Praeludium Chronograph

Het Nederlandse merk Staudt presenteerde in 2018 zijn eerste chronograaf: de Staudt Praeludium Chronograph en is nu al een klassieker. De hier genoemde Praeludium chronograaf met edelstalen kast met zwarte DLC-coating en donkere tweekleurige wijzerplaat, is gelimiteerd tot een uitgave van 100 stuks.

 

Bekijk Staudt Collectie

 


 

Longines Spirit

Longines Spirit

In de Longines Spirit komt de historie van het merk met de luchtvaart prachtig naar voren. Het sportieve karakter van deze chronograaf met blauwe wijzerplaat wordt benadrukt door de grote indexen – van oorsprong nodig voor vliegers om snel de tijd te kunnen lezen -, rode details op de wijzers en opvallende pushers in een edelstalen kast.

 

Bekijk Longines Collectie

 


 

Rado Hyperchrome

Rado Hyperchrome

Geïnspireerd door de klassieke horloges van Rado komen in de Rado Hyperchrome elegantie en sportiviteit op stijlvolle wijze samen. Het slanke ontwerp, uitgevoerd in edelstaal, keramiek en roségoud past even goed bij het zakelijke pak als bij een sportieve outfit. Rado gebruikte voor de kast een kast van keramiek uit één stuk. De ring rondom de wijzerplaat is uitgevoerd als tachymeter. Deze complicatie wordt gebruikt in samenwerking met de secondewijzer om de snelheid per uur van een bewegend voorwerp te meten.

 

Bekijk Rado Collectie

Meer nieuws

Volg ons op instagram